نتایج شگفت انگیز یک پژوهش
در پژوهشی یک کتاب را یکبار به صورت چاپی به یک گروه و بار دیگر همان را به صورت الکترونیکی به گروهی دیگر دادند. در نسخه الکترونیکی البته لینک هایی بر روی برخی جملات و واژه ها برای مطالعات بیشتر قرار داده شده بود (چیزی مثل ویکی پدیا).
پرسش آن بود که کدام کتاب تاثیر بهتری برای آموزش دارد؟پاسخ البته به صورت یک طرفه ای نشان داد که کتاب چاپی! این آزمایش چندین بار دیگر تکرار شد و نتایج همان بود! پس لطفا برای فرزندان تان که این روزها با ابزار الکترونیکی مشغول آموزش هستند کتاب های چاپی را برگردانید!
حافظه کارگر
حافظه آدمی دو نوع حافظه کوتاه مدت و بلندمدت دارد؛ و البته یک حافظه سوم به نام «حافظه کارگر» (Working Memory). حافظه کوتاه مدت احساسات و افکار ما برای چند ثانیه است؛ و بلندمدت انبار خاطرات و دانش ما. اما حافظه کارگر است که آگاهی ما را در هر لحظه شکل می دهد و البته این آگاهی را برای انبار به سمت حافظه بلندمدت می فرستد. این حافظه کارگر اگر هم زمان درگیر چند مساله مختلف باشد یا از این شاخه به آن شاخه بپرد؛ در عمل نمی تواند چیزی برای ذخیره سازی و انبارشدن به حافظه بلندمدت بفرستد.
همین «تقسیم کردن توجه به موضوعات مختلف» نتیجه اش در ذهن ما می شود: هیچ! پس کافی است کتاب الکترونیک یا ویکی پدیایی علمی را در نظر بگیرید که ما یا کودک ما مشغول مطالعه اش است. اگر حواس خود را به موضوعات مختلف پرت نکنیم و بر آن تمرکز نیابیم؛ قدرت حافظه مان تحلیل می رود. خوبی کتاب چاپی همان است که حواس ما را به چیزهای دیگر پرت نمی کند.این مساله برای بزرگسالان و کودکان هر دو مشترک است؛ اما برای کودکان چالش آن مساله دیگری نیز هست:
کارآیی مغز ما بر اساس پیوندهای سیناپسی است که مسیرهای عصبی اش را شکل می دهد. مسیرهایی که احتمالا تا ۲۰ سالگی به مرور تکمیل می شود. مشکل عدم تمرکزی که به واسطه ابزارهای دیجیتالی پدید آمده است در حقیقت فرصت شکل گیری این مسیرهای حیاتی در مغز را کاهش می دهد.
آزمایش های دیگر
در آزمایشی دیگر یک مقاله در خصوص مقایسه دو نظریه یک بار چاپی و بار دیگر به صورت ویکی پدیایی و با امکان کلیک کردن روی موضوعات مرتبط فراهم شد. فرض پژوهشگران آن بود که در این حالت افرادی که مقاله را الکترونیکی می خوانند؛ از آن جایی که امکان کنکاش و جستجو در خصوص آن موضوع را دارند؛ آن را عمیق تر درک خواهند کرد.اما این انتظار درستی نبود!
در آزمایش دیگری در کنار متن مقاله یک فیلم یا فایل صوتی در خصوص آن متن نیز گذاشته شده بود. اما افزوده شدن فیلم میزان درک مطلب را کاهش داده بود! در حقیقت مغز ما یک «بار شناختی» (Cognitive Load) مشخص دارد؛ یعنی ظرفیتی که «حافظه کارگر» برای انتقال فهم یا احساسات یا یادگیری ش به آن حافظه بلندمدت دارد. در صورتی که ما مدام به کنکاش بیشتر بپردازیم و مدام با کلیک کردن بر روی موضوعات مرتبط از صفحه ای به صفحه ای دیگر برویم؛ از متن اصلی دور می افتیم؛ و این امر بیشتر از «بار شناختی» ما خواهد بود. همان طور که فیلم کمک آموزشی چنین می کند؛ و نتیجه می شود: یادگیری بی کیفیت!
گاهی بگذاریم چایی دم بکشد!
یادگیری مثل دم کشیدن چایی زمان می خواهد. ابزارهای متصل به اینترنت اگرچه امکان زیادی را برای دانش آموز ایجاد می کنند؛ اما دانشی در ذهن او نمی نشیند. باید فرصت دم کشیدن چایی را بدهیم. این دم کشیدن نیاز به زمان دارد؛ زمانی با توجه کامل؛ و این همان چیزی است که ابزارهای دیجیتال از دانش آموزان دریغ کرده اند. آموزش الکترونیکی هنوز نوظهور است و برای شناختن ابعاد آن نیاز داریم به مراقبت زیاد. حتما در روز در زمانی مشخص دانش آموز را به خواندن کتاب های چاپی تشویق کنید؛ ابزارهای هوشمند جانشین آن ها نیستند؛ بلکه مکمل آن ها هستند.
برای مطالعه بیشتر در خصوص ویژگی های مغز و تاثیر آن بر ذهن کتاب «کم عمق ها: اینترنت با مغز ما چه می کند؟» نوشته «نیکلاس کار» پیشنهاد می شود.
منبع: کانال نویسنده
216216
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نتایج شگفت انگیز یک پژوهش" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نتایج شگفت انگیز یک پژوهش"، کلیک کنید.