جلوگیری از واردات فیلترهای «هپا»ی صنایع داروسازی با محصول نانویی دانش بنیان ها/حذف ۹۹.۹ درصدی ذرات و ویروس ها
فیلترهای هپا یک محصول مهم برای صنایع داروسازی و غذایی است که به عنوان یکی از ابزارهای مهم برای مقابله با بحران های بهداشتی مانند شیوع کرونا است و تاکنون این فیلترها به کشور وارداتی بوده است ولی اخیرا یکی از شرکت های دانش بنیان موفق به ساخت این فیلترها مبتنی بر الیاف نانو شدند و به گفته آنها این فیلتر استاندارد بین المللی EN۱۸۲۲ را دریافت کرده است.
به گزارش نتکانف کلمه هپا HEPA یا High Efficiency Particulate Air به معنی تصفیه ذرات هوا با کارایی بالا است و فیلتر هپا از در هم تنیده شدن و فشرده شدن الیاف های فایبرگلاس ساخته می شود.
سابقه فیلترهای هپا به جنگ جهانی دوم باز می گردد. در ابتدا این فیلترها برای محافظت از دانشمندان و مهندسان در برابر ذرات رادیواکتیو ساخته شدند. تکنولوژی این نوع فیلتر برای اولین بار در دهه ۱۹۴۰ توسط بخش شیمیایی ارتش آمریکا و کمیته تحقیقات دفاع ملی توسعه داده شد. این توسعه به عنوان بخشی از پروژه منهتن در دوران جنگ جهانی دوم شکل گرفت که هدف آن تولید بمب های اتمی بود و محققان به فیلتر مناسبی برای حذف مواد رادیواکتیو از هوا نیاز داشتند.
فیلترهای هپا از جنس الیاف پنبه نسوز و سلولز تشکیل شده بودند که به طور مؤثری سموم رادیواکتیو را از هوا حذف می کردند.این فناوری به حفاظت از سربازان در مقابل حملات گازی کمک کرد.
در دهه ۱۹۵۰ در صنایع نظامی و فضایی به کار گرفته شدند و به عنوان استاندارد اساسی در تصفیه هوا در فضاپیماها و ایستگاه های فضایی شناخته شدند. در دهه ۱۹۶۰ وارد صنایع پزشکی و صنعتی شدند و در اتاق های عمل پزشکی آزمایشگاه ها و صنایع پرتودیسی درمانی به عنوان ابزار مهمی شناخته شدند. در دهه ۱۹۸۰ به مراتب گسترش یافتند و در مکان های عمومی و خانگی برای بهبود کیفیت هوا و کنترل آلودگی ها بهره برداری می شدند.
از جمله استفاده های مهم اخیر آنها مقابله با بحران های بهداشتی مانند COVID-۱۹ و کاهش انتقال ذرات معلق در هوا و پیشگیری از انتشار بیماری ها در مکان های عمومی است. تاریخچه فیلترهای هپا نشان می دهد که این تکنولوژی از ابزار نظامی به یکی از ابزارهای اساسی برای بهبود کیفیت هوا در محیط های مختلف تبدیل شده و به بهداشت عمومی و سلامتی جامعه کمک می کند.
استفاده از فیلترهای هپا در محیط های مختلف مزایای زیادی دارد. این شامل تصفیه کامل ذرات معلق در هوا کاهش حساسیت های تنفسی جلوگیری از انتقال عفونت ها حفظ تمیزی هوا در محیط های حساس بهبود کیفیت هوا در مکان های عمومی و حفاظت از تجهیزات است. استفاده از فیلترهای هپا می تواند به بهبود کیفیت هوا و حفظ سلامتی انسان ها کمک کند.
یک فیلتر هپا باید حداقل ۹۹.۹۵ درصد ذرات با قطر بیشتر از ۰.۳ میکرون را جذب کند. همچنین می توانند برخی از باکتری ها و ویروس های با قطر کمتر از ۰.۳ میکرون را به دام اندازند. تاکنون مدیای فیلتر هپا در ایران تولید نشده و مدیاهای مورد استفاده وارداتی هستند. مدیای فیلتر هپای نانو برای اولین بار در یکی از شرکت های دانش بنیان طراحی و تولید شد.
نجمه دهقانی منشادی مدیر عامل یکی از شرکت های دانش بنیان در گفت وگو با نتکانف اظهار کرد: ما در حوزه نانو الیاف با مصارف زیستی و صنعتی فعال هستیم و در این راستا تمرکز اصلی ما بر روی فیلترهای صنعتی و زیستی است و با مطالعات و تحقیقاتی که در این زمینه انجام دادیم در تلاش بودیم تا بومی سازی مدیای فیلترهای هپا صورت گیرد.
وی با بیان اینکه فیلترهای هپا (HEPA) به عنوان تکنولوژی تصفیه هوا با کارایی بالا در محیط های مختلف به کار می روند اظهار کرد: مدیا فیلترهای هپا وارداتی است و در ایران تولید نمی شود و ما با حمایت ستاد توسعه نانو و صندوق نوآوری و شکوفایی وارد فاز بومی سازی این محصول شدیم.
دهقانی اظهار کرد: این فیلترها گرید بندی های مختلف از H۱۰ تا H۱۳ دارند که ما در زمینه گرید H۱۳ وارد شدیم و با تولید آن توانستیم مجوز آن را از مراکز تحقیقاتی در اصفهان دریافت کنیم.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در خصوص اهمیت این فیلترها توضیح داد: فیلترهای هپا در مراکز درمانی صنایع غذایی و دارویی به عنوان فیلتر Final استفاده می شود و قادر است ذرات تا ۳۰۰ نانومتر را تا ۹۹.۹ جذب کند؛ از این رو برای مراکز و کارخانجات بسیار حساس استفاده می شود.
این محقق با بیان اینکه این فیلتر از ویروس ها تا کوچکترین ذرات در حد نانومتر را می تواند جذب کند اظهار کرد: این تحقیقات تا دستیابی به گرید H۱۳ ادامه داشت و نمونه ای که ما در این شرکت به آن دست یافتیم توانسته است استاندارد بین المللی EN۱۸۲۲ را دریافت کند.
به گفته این محقق در طراحی و ساخت این فیلتر از نانو الیاف و بهره مندی از تکنولوژی الکترواسپینینگ استفاده می شود.
وی طراحی داربست بر اساس فناوری نانو را از دیگر زمینه های تحقیقاتی این شرکت ذکر کرد و در این باره گفت: ما بر اساس فناوری نانو داربستی را طراحی کردیم و کشت سلولی دادیم. این داربست برای ترمیم و بازسازی بافت های آسیب دیده بدن کاربردی است.
مدیر عامل این شرکت با بیان اینکه دستاوردهای خوبی از این تحقیقات دریافت کردیم یادآور شد: این داربست بر روی نمونه حیوانی تست شد و بر اساس نتایجی که به دست آمد توانستیم مجوز دانش بنیانی این شرکت را اخذ کنیم.
پایان خبر نتکانف
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "جلوگیری از واردات فیلترهای «هپا»ی صنایع داروسازی با محصول نانویی دانش بنیان ها/حذف ۹۹.۹ درصدی ذرات و ویروس ها" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "جلوگیری از واردات فیلترهای «هپا»ی صنایع داروسازی با محصول نانویی دانش بنیان ها/حذف ۹۹.۹ درصدی ذرات و ویروس ها"، کلیک کنید.