سامانه ۱۵۱۵؛ درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور – خبرگزاری نتکانف | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرگزاری نتکانف سامانه ۱۵۱۵ یا همان درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور سامانه ای است که به اشخاص حقیقی و حقوقی این امکان را می دهد که از میان کارشناسان رسمی دادگستری فعال در سراسر کشور کارشناس رسمی دادگستری مورد نظر خود را پیدا کنند و کار کارشناسی خود را به وی بسپارند.
کارشناس رسمی دادگستری به چه کسی گفته می شود؟
کارشناسان رسمی دادگستری به فردی گفته می شود که پس از قبولی در آزمون کارشناسان رسمی و طی دوره کارآموزی زیر نظر کانون کارشناسان رسمی دادگستری یا مرکز کارشناسان رسمی قوه قضائیه پروانه کارشناسی رسمی اخذ کرده باشد.
بر اساس قانون در صورت ارجاع امر به کارشناس رسمی وی باید به طور رسمی درباره یک موضوع اعلام نظر کند. کارشناس رسمی به عنوان یک شغل شناخته نمی شود بلکه اعتباری برای افراد متخصص است تا در مواقع نیاز از تخصص آنها استفاده شود.
به عبارت ساده تر کارشناس رسمی کسی است که به واسطه مهارت و تحصیلاتی که در یک حرفه یا علم کسب کرده است به اندازه ای تبحر و مهارت دارد که در صورت نیاز و ارجاع امر به او نظر این فرد ملاک تصمیم قاضی در صدور رأی قرار گیرد.
برای مثال وقتی قاضی می خواهد ارزش یک مال و یا صحت عملکرد بانکی را مورد ارزیابی قرار دهد آن را به کارشناس مربوطه ارجاع می دهد. ارجاع پرونده به کارشناس رسمی دادگستری به تشخیص قاضی و یا به درخواست طرفین دعوا انجام می شود.
وظایف کارشناسان رسمی دادگستری
بر مبنای قانون کانون کارشناسان رسمی دادگستری اظهارنظر کارشناسی باید مستدل و صریح باشد. کارشناسان رسمی مکلفند نکات و توضیحاتی که برای تبیین نظریه ضروری است و یا توسط شورای عالی کارشناسان مشخص می شود به طور کامل در آن منعکس کند. کارشناس رسمی موظف است در حدود صلاحیت خود نظر کارشناسی را به طور کتبی و در مهلت مقرر به مراجع ذی ربط تسلیم و نسخه ای از آن را تا مدت حداقل پنج سال بعد از تاریخ تسلیم نگهداری کند.
همچنین طبق ماده ۳۳ قانون کانون کارشناسان رسمی: کارشناسانی که مستخدم شاغل دولت یا مؤسسات دولتی یا شرکت های دولتی و وابسته به دولت یا شهرداری ها یا سایر نهادهای عمومی غیردولتی و یا سایر شرکت های دولتی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام یا ذکر صریح نام است می باشند نمی توانند در دعاوی و سایر امور مستلزم امر کارشناسی رسمی که مربوط به دستگاه متبوع آنهاست به عنوان کارشناس رسمی مداخله و اظهارنظر کنند مگر اینکه در آن رشته کارشناس رسمی دیگری وجود نداشته و یا مرضی الطرفین باشند یا آنکه کارمند مذکور طبق مقررات مربوط به آن دستگاه قانوناً ملزم به اظهارنظر باشد. هیچ کدام از مراجع قضائی و ادارات دادگستری و ثبت اسناد و املاک نمی توانند امر کارشناسی رسمی را به کارشناسانی که کارمند شاغل قضائی یا اداری دادگستری یا ثبت اسناد و املاک می باشند ارجاع کنند مگر اینکه در آن رشته جز قاضی و یا کارمند شاغل کارشناس دیگری وجود نداشته باشد.
ماده ۲۶۵ قانون آئین دادرسی مدنی نیز در مورد اعتبار نظر کارشناس رسمی دادگستری در امور حقوقی مقرر داشته است: در صورتی که نظر کارشناس با اوضاع و احوال محقق و معلوم مورد کارشناسی مطابقت نداشته باشد دادگاه به آن ترتیب اثر نخواهد داد.
معرفی سامانه ۱۵۱۵؛ درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور
بر اساس ماده ۲۵۸ قانون آئین دادرسی مدنی «دادگاه باید کارشناس مورد وثوق را از بین کسانی که دارای صلاحیت در رشته مربوط به موضوع است انتخاب کند…» علاوه بر این سازمان ها و شرکت های دولتی یا غیردولتی نیز در صورت نیاز از نظر کارشناس استفاده می کنند.
قاضی پرونده به عنوان مسئول رسیدگی به پرونده و صدور رأی عادلانه باید در مواردی که از حوزه تخصصی او خارج است و نیاز به آشنایی با علوم فنی و تخصصی مانند پزشکی امور بانکی و گمرکی ساختمان سازی و مواردی از این قبیل دارد از نظر کارشناسان و خبرگان این علوم استفاده کند.
در راستای اهداف فوق سامانه ۱۵۱۵ یا همان درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور در سال ۱۴۰۰ راه اندازی شده و فرآیندهای کارشناسی اعم از دریافت پیش پرداخت حق الزحمه گزارش کارشناسی امضای الکترونیک ممیزی و نظارت بر امور مربوطه به صورت کاملاً الکترونیک انجام شده و ارجاع وظایف به صورت هوشمند به کارشناسان رسمی از طریق این سامانه انجام می شود.
درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور به آدرس اینترنتی https://www.۱۵۱۵.ir امکان درخواست کارشناس برای محاکم دادگستری و اشخاص حقیقی و حقوقی را فراهم کرده است.
سامانه ۱۵۱۵ یا همان درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور به اشخاص حقیقی و حقوقی این امکان را می دهد که از میان کارشناسان رسمی دادگستری کل کشور که در ۳۱ استان کشور فعال هستند و متناسب با کارنامه عملکرد و تخصصشان در ۶۳ رشته کارشناسی با ۹۵۱ صلاحیت به دقت جمع آوری و دسته بندی شده اند کارشناس مورد نظر خود را پیدا کرده و کار کارشناسی خود را با اطمینان و خیال راحت به آنها بسپارند.
سامانه ۱۵۱۵ به عنوان اولین سامانه سراسری مدیریت و ارجاع وظایف کارشناسی رسمی در کشور بستر لازم برای مدیریت درخواست های کارشناسی تعریف و ارجاع وظایف به کارشناسان و فرآیند تولید و گردآوری گزارش های کارشناسی را فراهم می کند.
ثبت نام در این سامانه از طریق مراجعه به بخش پورتال مشتریان انجام می شود و پس از بررسی درخواست از سوی کارشناسان مرکز و ارسال پیامک نام کاربری می توان درخواست کارشناس را ثبت کرد.
لازم به ذکر است کارشناسان رسمی قوه قضائیه حق قبول کار کارشناسی به صورت مستقیم و بدون ارجاع درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور و یا دستور قضات را نداشته و در صورتی که بدون ارجاع سامانه ۱۵۱۵ یا سامانه عدل ایران ارائه نظر کارشناسی داشته باشند تخلف انتظامی محسوب و محاکمه خواهند شد.
بنابراین سامانه ۱۵۱۵ یا همان درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور با هدف جلوگیری و کاهش آسیب ها و اشتباهات موجود در فرایند ارجاع کارشناس راه اندازی شده است.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سامانه ۱۵۱۵؛ درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور – خبرگزاری نتکانف | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سامانه ۱۵۱۵؛ درگاه ملی کارشناسی رسمی کل کشور – خبرگزاری نتکانف | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.