جدال بر سر کرسی بعبدا

جدال بر سر کرسی بعبدا

در بحبوحه جنگ مقاومت لبنان با رژیم صهیونیستی کشورهای غربی به رهبری آمریکا مساله انتخاب رئیس جمهور را مطرح کردند؛ مساله ای که از سال ۲۰۲۲ تبدیل به چالشی جدی برای کشور لبنان شده است. آخرین رئیس جمهور لبنان میشل عون بود که از سال ۲۰۱۶ تا ۳۰ اکتبر ۲۰۲۲ در این پست حضور داشت و پس از او انتخاب چهاردهمین رئیس جمهور لبنان تاکنون ناموفق بوده است.

به گزارش نتکانف به نقل از وطن امروز: پس از برقراری آتش بس ۶۰ روزه در لبنان و شمال سرزمین های اشغالی میان مقاومت این کشور و ارتش رژیم صهیونیستی تحولات بسیاری از جمله سرنگونی دولت بشار اسد در سوریه توجهات را به خود جلب کرد و مساله لبنان به حاشیه رفت. در همین حین طی روزها و هفته های گذشته نیز نقض آتش بس های متعددی از سوی ارتش صهیونیستی در جنوب لبنان رخ داد و نیروهای ارتش صهیونیستی به مناطقی در جنوب لبنان وارد شدند که طی ۲ ماه جنگ و درگیری مستقیم با حزب الله لبنان امکان حضور در این مکان ها را پیدا نکرده بودند. همین مساله منجر به اعتراض دولت لبنان خطاب به دولت آمریکا و کشورهای اروپایی ناظر و ضمانت کننده آتش بس شد. طی آخرین تحولات در جنوب لبنان نیز ارتش صهیونیستی از بسیاری از مناطق از جمله روستای ناقوره در جنوب لبنان عقب نشینی کرد و نیروهای ارتش لبنان در این منطقه مستقر شدند. البته نقض آتش بس ها و حضور نظامیان ارتش اشغالگر مساله ای است که همچنان وجود دارد اما سیر تحولات روزهای اخیر لبنان بر مساله مهم تری متمرکز بوده است؛ انتخاب رئیس جمهور لبنان که پیش از جنگ نیز به بحران سیاسی طولانی مدتی برای این کشور کوچک اما مهم در حاشیه مدیترانه تبدیل شده بود. 

* بحران سیاسی انتخاب رئیس جمهور

در بحبوحه جنگ مقاومت لبنان با رژیم صهیونیستی کشورهای غربی به رهبری آمریکا مساله انتخاب رئیس جمهور را مطرح کردند؛ مساله ای که از سال ۲۰۲۲ تبدیل به چالشی جدی برای کشور لبنان شده است. آخرین رئیس جمهور لبنان میشل عون بود که از سال ۲۰۱۶ تا ۳۰ اکتبر ۲۰۲۲ در این پست حضور داشت و پس از او انتخاب چهاردهمین رئیس جمهور لبنان تاکنون ناموفق بوده است. این مساله بر بحران های این کشور عربی خاورمیانه افزوده است؛ بحران های پیاپی اقتصادی و سیاسی که پس از جنگ اخیر و تجاوزات رژیم صهیونیستی بر آنها افزوده شده است و منجر به درگیری بیشتر گروه های سیاسی لبنان شده است. در این میان برخی گروه ها و جریانات سیاسی لبنان با فشار آوردن بر مقاومت لبنان و جریانات متحد آن با هدایت و حمایت قدرت های منطقه ای و جهانی تلاش دارند از چالش ها و نارضایتی های موجود در لبنان سوءاستفاده کرده و مقاومت لبنان را هدف قرار دهند تا به قدرت برسند؛ قدرتی که بدون تایید تمام گروه های سیاسی لبنان و اتحاد اکثریت آنها به دست نمی آید. رئیس جمهور لبنان مقامی است که به صورت ۶ ساله به دست می آید و بلافاصله نیز قابل تمدید نیست. این پست سیاسی مهم در لبنان طبق پیمان نامه در اختیار مسیحیان مارونی لبنان قرار دارد. پس از میشل عون و از سال ۲۰۲۲ میلادی تاکنون چندین بار برای تعیین رئیس جمهور بعدی لبنان تلاش شده است اما تمام تلاش ها بدون نتیجه بوده است زیرا در هیچ یک از این تلاش ها برای تعیین ریاست جمهوری لبنان اتحادی بین گروه های سیاسی موجود پیرامون یک گزینه شکل نگرفته و این وضعیت منجر به افزایش بحران های سیاسی و اقتصادی لبنان شده است؛ مساله ای که پس از جنگ اخیر در لبنان توسط برخی کشورهای منطقه همچون عربستان سعودی همچنین قدرت های اروپایی و آمریکا مورد سوءاستفاده قرار گرفته است. برخی از این کشورها به صورت تلویحی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری لبنان حمایت کرده و رسانه های وابسته به این کشورها در لبنان نیز با قدرت در راستای منافع نامزد مورد تایید فعالیت و بدون لکنت زبان در امور داخلی لبنان دخالت می کنند؛ مساله ای که منجر به افزایش نگرانی ها درباره به نتیجه رسیدن این انتخابات شده است.

* گزینه های ریاست جمهوری لبنان

نبیه بری رئیس پارلمان لبنان سرانجام پنجشنبه ۲۰ دی (امروز) را برای جلسه تعیین رئیس جمهور کشور لبنان اعلام کرد. امیدها درباره این جلسه برای خروج از بلاتکلیفی ۲ ساله لبنان بسیار بالاست و گزینه های مختلفی نیز مطرح شده اند. بر اساس اصل ۴۹ قانون اساسی لبنان رئیس جمهور این کشور به عنوان رئیس دولت و نماد وحدت ملی تعریف شده است. رئیس جمهور مسؤول حفظ قانون اساسی حفاظت از استقلال لبنان و حفظ تمامیت سرزمینی آن است. 

وی به عنوان فرمانده عالی نیروهای مسلح زیر نظر شورای وزیران فعالیت می کند و ریاست شورای عالی دفاع را نیز بر عهده دارد؛ مساله ای که تعیین رئیس جمهور لبنان در برهه حساس کنونی را برای این کشور مهم تر از گذشته کرده است. از گزینه های مطرح ریاست جمهوری لبنان می توان به «جوزف عون» فرمانده ارتش لبنان «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده «جهاد ازعور» وزیر سابق دارایی لبنان «سمیر جعجع» رئیس حزب القوات اللبنانیه و «الیاس البیسری» مدیرکل موقت امنیت عمومی لبنان اشاره کرد؛ گزینه هایی که هر کدام حمایت ها و مخالفت های مختلفی را از جریانات لبنانی دریافت کرده اند و این موضوع روند انتخاب رئیس جمهور بعدی لبنان را پیچیده تر از گذشته کرده است. 

طی روزهای گذشته کارشناسان و تحلیلگران بیشتر روی چند گزینه محدود متمرکز بوده اند و رسانه های لبنانی و رسانه های عربی تحت حمایت کشورهای غربی و عربی در این کشور احتمال انتخاب چند گزینه محدود را بیشتر از سایرین می دانند. در این میان جوزف عون فرمانده ارتش لبنان بیشترین توجهات را به خود جلب کرده است؛ گزینه ای که مورد حمایت جریاناتی مانند جریان «دیدار دموکراتیک» به رهبری «تیمور جنبلاط» است و حزب الله لبنان نیز مخالفتی با ریاست وی ندارد. 

از سوی دیگر عربستان سعودی نیز از عون حمایت می کند و رابطه بسیار خوبی نیز با غربی ها بویژه آمریکا دارد. وی البته مخالفانی نیز در لبنان دارد و «جریان ملی آزاد» به رهبری «جبران باسیل» مخالفت خود با او را مطرح کرده است. در بین سایر گرینه ها سلیمان فرنجیه نیز گزینه مطرحی به حساب می آید. وی حمایت حزب الله لبنان و جنبش امل را به دست آورده است و پیش از این در ژوئن ۲۰۲۴ برای کسب ریاست جمهوری تلاش کرده بود که در نهایت با ۵۱ رای از ۱۲۸ رای نتوانست حد نصاب مورد نیاز را به دست آورد. وی پس از جنگ اخیر لبنان شانس کمتری برای کسب کرسی ریاست جمهوری این کشور دارد و اعلام کرده است در صورت توافق بر سر نامزدی مشترک آماده کناره گیری از انتخابات است. 

«جهاد ازعور» نیز از کاندیداهای مطرحی است که شانس رسیدن به کاخ بعبدا را دارد و در صورت موافقت حزب الله و جنبش امل ممکن است به جای جوزف عون به ریاست جمهوری لبنان برسد. وی که سابقه مدیریت بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین المللی پول را در کارنامه خود دارد اقتصادی ترین کاندیدای ریاست جمهوری لبنان است. وی تاکنون تنها موافقت و حمایت «جریان ملی آزاد» را کسب کرده است و مخالفت این جریان با کاندیداهایی مانند عون نشان از سطح اختلافات بین جریانات سیاسی لبنان دارد. 

از دیگر گزینه های ریاست جمهوری لبنان می توان به سمیر جعجع به عنوان نام آشناترین کاندیدای مارونی اشاره کرد که به همکاری با رژیم صهیونیستی و آمریکا در لبنان شهرت دارد و شاید بتوان وی را منفورترین کاندیدای این پست نامید. سابقه وی در جنگ داخلی لبنان و همکاری اش با رژیم صهیونیستی و دولت آمریکا علیه مقاومت لبنان حتی در تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی منجر به این شده بسیاری از جریانات سیاسی لبنان در کنار حزب الله با ریاست جمهوری وی مخالفت شدیدی داشته باشند. حزب الله لبنان به صورت علنی با وی مخالفت کرده و سمیر جعجع را تهدیدی برای لبنان نامیده است. 

* پایان ۲ سال بلاتکلیفی در کاخ بعبدا؟

بسیاری بر این عقیده اند ریاست جمهوری بعدی لبنان که فرمانده کل قوای این کشور نیز به حساب می آید پس از ۲ سال بلاتکلیفی و عدم توافق احزاب سرانجام روز پنجشنبه تعیین خواهد شد و این رویداد می تواند منجر به آغاز روند حل مشکلات اقتصادی سیاسی و امنیتی این کشور شود بویژه در برهه حساس کنونی که این کشور در سوی مرزهای خود احساس ناامنی می کند و رژیم صهیونیستی نیز چندان به آتش بس لبنان پایبند نیست. از سوی دیگر علاقه کشورهای خارجی منطقه و جهان برای تعیین رئیس جمهوری لبنان پس از جنگ اخیر نشانه های خروج لبنان از بحران سیاسی است و مجموع این مسائل انتخاب رئیس جمهور در روز پنجشنبه را حائز اهمیت کرده است. 

با بررسی گزینه های ریاست جمهوری لبنان می توان به این نتیجه رسید که توافقی بین برخی جریانات سیاسی لبنان بویژه مقاومت لبنان روی برخی گزینه وجود دارد و این توافق ناشی از احتمال به قدرت رسیدن برخی شخصیت ها مانند سمیر جعجع است که بلندگوی رژیم صهیونیستی در این کشور به حساب می آیند. این توافقات حتی در سطح خارجی نیز وجود دارد و عربستان سعودی هم اخیرا از گزینه هایی مانند جعجع فاصله گرفته است و بر گزینه های دیگری مانند عون متمرکز شده است؛ مساله ای که نشان دهنده اراده جدی برای تعیین رئیس جمهور چهاردهم لبنان است؛ رئیس جمهوری که باید بسیار قبل تر از این راهی کاخ بعبدا می شد.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه ها در نتکانف به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می باشد.

پایان خبر نتکانف

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "جدال بر سر کرسی بعبدا" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "جدال بر سر کرسی بعبدا"، کلیک کنید.